twitter
rss

     «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός όσο είναι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Ως Φυσικός και Αστρονόμος, παράλληλα με τις επιρροές της μητέρας μου που ήταν Αρχαιολόγος και έχοντας επισκεφθεί του κόσμου τα  αρχαιολογικά μέρη, έχω το μεράκι της Αρχαιολογίας. Ε, Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι αυτό ακριβώς: Αστρονομία και Αρχαιολογία».Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστρονομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 
 
 
Στη σελίδα του Ιδρύματος Ειρήνης Λασκαρίδη υπάρχει βιντεοσκοπημένη ομιλία του Καθηγητή Αστρονομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Σειραδάκη, με θέμα: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα».
Αφετηρία της ομιλίας του καθηγητή ήταν το ναυάγιο των Αντικυθήρων, τα ευρήματα, ο μηχανισμός,  η ανέλκυσή και η μελέτη τους.
Με μια ιδιαίτερα κατανοητή και περιεκτική προβολή  ο κ. Σειραδάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών και της μελέτης της ομάδας Antikythera Mechanism Research Project (AMRP), η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Με πρωτοποριακά προγράμματα ψηφιακής απεικόνισης και έναν ειδικό τομογράφο, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για την έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το κοινό, γνώρισε τις δυνατότητες του μηχανισμού και την σημασία του για την Αστρονομία.
Σημαντικά σημεία της ομιλίας αποτέλεσαν η αδημοσίευτη ανακοίνωση του καθηγητή για τη σχέση του μηχανισμού με τα παραπήγματα (μετεωρολογικά ημερολόγια) στην αρχαία Ελλάδα, όπως και η παρουσίαση του πρώτου μοντέλου του μηχανισμού, που εκτέθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
 
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου