twitter
rss

          Εφαρμογές, προγράμματα και υποστηρικτική τεχνολογία για δυσλεκτικούς μαθητές 

 

  Η λίστα θα ανανεώνεται ...

Στην εποχή της πληροφορίας και της ραγδαίας επιστημονικής εξέλιξης, πλήθος εκπαιδευτικών εργαλείων και υλικών τίθενται στην υπηρεσία της εκπαίδευσης. Έτσι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οθόνες αφής, tablets, smart phones, στυλό ανάγνωσης κειμένου και ειδικά λογισμικά, είναι κάποια από τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός και  μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο δυσλεκτικό μαθητή του σύγχρονου ψηφιακού σχολείου.
Ωστόσο, προγράμματα και λογισμικά που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε δυσλεκτικούς μαθητές δεν έχουν γενικευμένη αποτελεσματικότητα και δεν θεωρούνται πανάκεια για την επίλυση όλων των μορφών εμφάνισης της δυσλεξίας. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη της εξατομικευμένης στρατηγικής παρέμβασης, με βάση τις δυσκολίες του μαθητή στο γραπτό λόγο και σε συνάρτηση με την αναγνωστική του ηλικία ή το σημείο εκκίνησης της εξελισσόμενης γλωσσικής του συμπεριφοράς (Στασινός, 2009). Επιπλέον, η χρήση της νέας τεχνολογίας θα πρέπει να έχει περισσότερο τη μορφή ενός εναλλακτικού, συμπληρωματικού διδακτικού μέσου, που θα λειτουργεί συνδυαστικά με την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας (Στασινός, 2009).

Βιβλιογραφία
Στασινός, Δ. (2009). Ψυχολογία του Λόγου και της Γλώσσας. Ανάπτυξη και Παθολογία. Δυσλεξία και Λογοθεραπεία. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg
 

Δωρεάν εφαρμογές  για τη Δυσλεξία

Μια σημαντική συλλογή δωρεάν λογισμικού θα βρείτε στη " Συλλογή Δωρεάν Λογισμικού ΑΘΗΝΑ" του Πανεπιστημίου Αθηνών .
 

 Προγράμματα για επανεκπαίδευση  στη γραφή

 Πρέπει να τονιστεί ότι οτιδήποτε είναι καλό για την εκπαίδευση ενός δυσλεκτικού μαθητή είναι άριστο και για τον τυπικό αναγνώστη-μαθητή οπότε λογισμικά ή παιχνίδια μπορούν να έχουν γενικευμένη χρήση.
  •   Ο Ξεφτέρης και η Γραμματική
Αφορά  τις τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄Δημοτικού αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενισχυτική διδασκαλία σε μεγαλύτερες τάξεις
 Προτείνεται και απο το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Περισσότερες πληροφορίες  στη σελίδα

Βοηθητική τεχνολογία

  • Στυλό ανάγνωσης -Reading Pens (υπάρχουν διάφοροι τύποι)
 
 
 
   The ReadingPen from Wizcom
 
 
 Το ReadingPen είναι μια φορητή συσκευή σάρωσης που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει βοήθεια σε άτομα με δυσκολίες ανάγνωσης ή μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία. Τους παρέχει άμεση υποστήριξη στην ανάγνωση λέξεων. Ο χρήστης γλιστράει το στυλό ανάγνωσης  πάνω στις λέξεις που δεν είναι κατανοητές. Αμέσως, η λέξη εμφανίζεται με μεγάλα γράμματα στην οθόνη του και εκφωνείται δυνατά. Εάν ο χρήστης εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει και να κατανοεί τη λέξη, ο ορισμός της μπορεί να προβληθεί την οθόνη του στυλού ή ο ορισμός να αναγνωστεί δυνατά. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου