twitter
rss

Προσβασιμότητα και ευχρηστία του Παγκόσμιου Ιστού

 
 
 
 
Η προσβασιμότητα και η ευχρηστία  είναι έννοιες συνδεδεμένες που οι στόχοι, οι προσεγγίσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές τους επικαλύπτονται σημαντικά. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικό να αντιμετωπίζονται μαζί όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη ιστοσελίδων. Υπάρχουν βεβαία περιπτώσεις που η διάκριση μεταξύ προσβασιμότητας και ευχρηστίας είναι σημαντική, όπως όταν καθορίζουμε ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας ηλεκτρονικού υλικού για ανθρώπους με αναπηρίες.
Για τον ιστοχώρο προσβασιμότητα σημαίνει ότι άνθρωποι με αναπηρίες ή άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή με περιστασιακή αναπηρία, μπορούν να πλοηγηθούν, να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας και μπορούν να συμμετέχουν χωρίς σύνορα στην εκπαιδευτική διαδικασία ή στην εργασία.
Η πρόσβαση στον τομέα της πληροφορίες και των επικοινωνιών είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία  και για το σκοπό αυτό έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα προσβασιμότητας του διαδικτύου και του περιεχομένου του. Οι περισσότερες από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές βελτιώνουν και την χρηστικότητα των ιστοσελίδων για όλους και κυρίως για ανθρώπους που χρησιμοποιούν βοηθητική τεχνολογία, για ηλικιωμένους, για ανθρώπους με ελλιπείς γραμματικές γνώσεις ή που δεν γνωρίζουν καλά μια γλώσσα ή τη χρήση ΗΥ ή χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένη τεχνολογία.
Η προσβασιμότητα περιλαμβάνει απαιτήσεις που είναι συγκεκριμένα για ανθρώπους με αναπηρία που χρησιμοποιούν βοηθητική τεχνολογία όπως αναγνώστες οθόνης, πλοήγηση με πληκτρολόγιο κτλ. Επιπλέον περιλαμβάνει  απαιτήσεις που αφορούν γενικές αρχές ευχρηστίας, που περιλαμβάνονται στην προσβασιμότητα μιας και μπορεί  να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για ανθρώπους με αναπηρίες. Για παράδειγμα μια ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ποντίκι είναι εύχρηστη και η πλοήγησή της χωρίς ποντίκι είναι προαπαιτούμενο της προσβασιμότητας μιας και οι άνθρωποι με  σωματικές ή οπτικές ανικανότητες δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
Για αυτούς που χωρίς να έχουν αναπηρία, δεν είναι ικανοί να πλοηγηθούν με ευκολία στα περιεχόμενα μιας ιστοσελίδας ή δεν βρίσκουν ένα μάθημα χρήσιμο μπορεί να τους δημιουργηθεί μια  ενόχληση, να νιώσουν άβολα αυτό είναι πρόβλημα ευχρηστίας. Γι αυτούς όμως που έχουν κάποια αναπηρία τέτοια θέματα δεν αποτελούν μόνο μια ενόχληση, αλλά μπορούν να αποτελέσουν φράγματα και εμπόδια στη μάθησή τους, αυτό αποτελεί θέμα προσβασιμότητας.

βιβλιογραφία

Irbe, Α., (n,d). e-Learning Accessibility & Usability. Retrieved July 5, 2014 from 
 
Web Accessibility and Usability Working Together. Retrieved July 5, 2014 from http://www.w3.org/WAI/intro/usable

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου